Azon túl, hogy támogatja az egészséges bélflóra és immunrendszer fenntartását, hozzájárul a normál vércukorszint és testsúly kialakításához. Természetesen elsősorban a bélrendszer egyensúlyának megőrzését célozza igen komplex módon (bélflóra, bélfal épsége, rendszeres bélmozgás), de a megfelelő rostok komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához.
Alkalmazása: Napi 2x 3-4 g (púpos teáskanálnyi) adag folyadékkal elkeverve. Bizonyos esetekben 4-5 teáskanálnyi is használható, hiszen nagyobb dózisok is jól tolerálhatók. Ideális dózisa egyénileg 4-16 g közötti, két részre osztva.
- teljesen szervezetbarát
- Lactobacillus és Bifidus törzseket táplálja
- por alakban, zárható tasakban
- jól alkalmazható alacsony FODMAP-, SCD-, (neuro-)autoimmun vagy SIBO étrendekben is
- gyermekek (testsúly-arányosan) és felnőttek számára is ideális
Könnyen felszívódik, miközben megtartja eredeti rosttartalmát. Adott esetben Galactooligoszacharidokkal (pl. Bimuno) is jól kombinálható.
A Bio-Immunrost komplex egyszerű és hatékony megoldást kínál a szelektív rostbevitel növelésére, mellyel növelhetjük a jó baktériumok számát, miközben a rosszakét csökkentjük.
Minden prebiotikus hatású anyag közül a béta-GOS-ok a legszelektívebbek, azon belül is a Bimuno, ezért adott esetben remekül kombinálható a GAL Bimuno Flóra rostkomplex termékkel. ITT elérhető
A gondosan összeállított keverék esetében nagyon fontos még hangsúlyozni, hogy más termékekkel ellentétben (mint pl. az inulin és egyéb oldható rostok) a fermentáció lassan és kíméletesen zajlik a bélben, így szinte teljesen elkerülhető a kellemetlen puffadás vagy egyéb emésztési panaszok megjelenése.
A termékben felhasznált szenegáli acacia (arabmézga) elsősorban a Lactobacillus, a részben hidrolizált guar pedig a Bifidus törzseket táplálja.
Az elfogyasztott prebiotikus rostok segítségével bélbaktériumaink ún. rövid láncú zsírsavakat (SCFA) állítanak elő, melyek figyelemre méltó módon javítják egészségünket, őrzik bélflóránk egyensúlyát és támogatják immunrendszerünket.
Emésztőrendszerünknek különféle, megfelelő rostokra van szüksége az egyensúly fenntartásához.
A „vízoldékony rostok” megfogalmazás azt jelenti, hogy az elfogyasztott rostok a „barátságos”, más néven probiotikus vagy kooperatív hatású bélbaktériumokat táplálják. Ezek a baktériumok pedig támogatják az emésztés folyamatát, segítik a tápanyagok felszabadulását az ételekből, valamint ők maguk is előállítanak bizonyos tápanyagokat (B-vitaminok, K-vitaminok, rövid szénláncú zsírsavak).
Mindezeken túl védik a beleket a veszélyesebbnek tekinthető úgynevezett opportunista vagy patogén kórokozóktól is, ezáltal támogatva immunrendszerünk működését. A vízoldékony rostokon belül is megkülönböztetünk számos alcsoportot, többek között például az alacsony FODMAP-étrend kategóriái szerint (ez esetben például az inulin sokaknak okozhat konkrét emésztési panaszokat; nem minden esetben ideális, mert nem kellően szelektív).
A ”megfelelően szelektív rost” mint megfogalmazás azt takarja, hogy ezek az elfogyasztott rostszálak szinte kizárólag a „barátságos”, azaz probiotikus baktériumtörzseket táplálják. Szakmai nézőpontunk szerint ez a tulajdonság mindenféleképpen figyelemreméltó és nagyon fontos az egészségmegőrzés szempontjából számos területen: immunológia, gasztroenterológia, belgyógyászat, stb.
A bél egy anaerob környezet, azaz nincsen jelen benne oxigén. Az oxigén hiánya arra kényszeríti bélbaktériumainkat, hogy saját oxigénnel rendelkező szénhidrátokat (azaz vízben oldható rostokat) használjanak.
A szénhidrátok erjesztésének melléktermékeként a baktériumok ezáltal többek között rövid szénláncú zsírokat (short chain fatty acid – SCFA) hoznak létre: ilyen például a butirát (vajsav) vagy az acetát. Egy rostforrás tehát akkor tekinthető szelektívnek, hogy ha ezen rövid szénláncú zsírsavak termeléséhez bizonyítottan hozzájárul. Ezen zsírsavak be is kerülnek a szervezetünkbe, illetve energiaforrásul szolgálnak a bélrendszer más részeinek. Ideális körülmények között a rövid szénláncú zsírsavak a test kalóriaigényének akár hét-nyolc százalékát is fedezhetik.
Jelenlegi tudományos ismereteink szerint nagyon kevés olyan rostforrás ismert, melyek valóban szelektíven (azaz célzottan és elsődlegesen) ezeket a bélbaktériumokat táplálják (miközben a panaszokat kiváltókat nem táplálák). A Freyagena „Bio-immunrost komplex”-ben ebből a néhány, rendelkezésre álló alternatívából választottunk kettőt és kombináltuk egyedülálló módon.
Néhány példa arra, hogy a rövid szénláncú zsírsavak milyen sokféleképpen javíthatják egészségünket:
- megelőzik az elhízást
- képesek regenerálni a beleket
- javítják a bélfal épségét
- enyhítik a székrekedést
- gyulladáscsökkentő hatásúak
- előnyösek szív- és érrendszeri, valamint idegrendszeri szempontból
Sunfiber® szabadalmaztatott, részben hidrolizált guargumi és ökológiai minősítésű arabmézga (acacai senegal – gumiarábikum)
A gondosan kiválasztott szelektív rostforrásokon belül a termék egy részről szenegáli akáciát tartalmaz. Más néven gumiarábikum vagy arabmézga az élelmiszeriparban egy régóta használt étkezési rost, azonban egyre több tanulmány áll rendelkezésünkre arról, hogy jelentős prebiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, így remek és igen biztonságos alternatíva a probiotikus baktériumok populációinak növelésére.
A British Journal of Nutrition egyik tanulmánya kimutatta, hogy a gumiarábikum ilyen formájú étrendi kiegészítése hatékonyan növelte a „barátságos baktériumok” számát, különös tekintettel a Lactobacillus acidophilus baktériumra, melyhez már önmagában is nagyon jelentős és igen pozitív immunológiai hatásokat kötünk (többek között nőgyógyászati területeken).
A rostkomplex másik összetevője a szabadalmaztatott SunFiber® márkanévre hallgató részben hidrolizált guargumi. A guargumi hidrolizációja egy kontrollált, természetes enzimekkel végrehajtott folyamat, amely előzetesen felbontja az alapanyagot kisebb egységekre és így egy sokkal szelektívebb, azaz könnyebben emészthető rostszálacska keletkezik.
A részben hidrolizált guargumi ebből kifolyólag jelentős mértékben jobban emészthető, ami azt eredményezi, hogy a termék szinte semmilyen emésztési problémát nem okoz, megtartva a szelektív rostok minden előnyös tulajdonságát.
A SunFiber® rost és a termékben használt szenegáli akácia az ausztrál Monash University alacsony FODMAP-étrendi tanusítványával is rendelkezik.
Az ideális mennyiségű rostbevitel meghatározása
A rendelkezésünkre álló tudományos információk szerint szervezetünk egy bizonyos mennyiségű (azaz se túl kevés, se túl sok) rostbevitel mellett működik megfelelőképpen, ezen belül a megfelelő rostforrások megválasztása viszont kritikus szerepet tölthet be.
Az emberi anyatej például nagy mennyiségben tartalmaz speciális rostokat (galakto-oligoszacharidok - GOS formájában. Valószínűleg ez a legszelektívebb rost az emberi bélflóra tekintetében). Ezek az anyatejben lévő rostok kritikusak a fejlődő szervezet emésztőrendszere, valamint immunrendszere szempontjából is. Ha az anyatej rosttartalmát tekintenénk referenciaként az optimális rostbevitel mértékének meghatározásához, akkor körülbelül három és fél kilógrammnyi növényt kellene később elfogyasztanunk minden nap ennek a rostbevitelnek az eléréséhez: mindez körülbelül 60-80 grammnyi rostot biztosítana egy adott napon.
Természtesen különböző népcsoportok rostbevitele is igen nagy mértékben különbözik, emellett evolúciós nézőpontokból is hatalmas különbségek figyelhetők meg. A legtöbb növényi eredetű étel (mint elsődleges rostforrások) körülbelül fél kilógrammonként összesen 8-20 gramm rostot tartalmaz.
A hazai lakosság rostfogyasztása 10-15 g/nap, melyet a közegészségügyi ajánlások szerint is minimum a duplájára, azaz napi 20-30 grammra kellene emelni (vízben oldható és oldhatatlan rostok formájában).
Figyelem! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot.
Összetevők: 100% Sunfiber részben hidrolizált guargumi, arabmézga (acacai senegal - gumiarábikum) keveréke.
TÁPÉRTÉK 1 ADAGBAN (4 G TERMÉKBEN) |
|
Energia |
16 kcal |
Zsír |
0 g |
-ebből telített zsír |
0 g |
Szénhidrát |
0 g |
-ebből cukrok |
0 g |
Fehérje |
0 g |
Nátrium |
0 g |
Rost |
3,8 g |
|
|
TÁPÉRTÉK 100 G TERMÉKBEN |
|
Energia |
400 kcal |
Zsír |
0 g |
-ebből telített zsír |
0 g |
Szénhidrát |
3 g |
-ebből cukrok |
3 g |
Fehérje |
2 g |
Nátrium |
0,5 g |
Rost |
94 g |